Konopí a kožní nemoci: Ekzém a svědění

Potenciál konopí jakožto doplňkové nebo přímo hlavní léčby, se poslední roky intenzivně testuje na široké škále onemocnění. Celou skupinou těch, kde lékařské studie a pozorování vykazují pozitivní závěry, jsou kožní onemocnění. Ať už jde o dermatitidu, seboreu, lupénku nebo akné, nový seriál článků na blogu Dr. Weed bude jednotlivé závěry výzkumů v kontextu představovat. A začínáme dvojicí, která je navzájem úzce spojená, ne-li přímo propojená - představíme si účinky konopí na ekzém a svědění.

Proč je léčebný potenciál kanabinoidů tak velký právě u kožních nemocí? Multiinstitucionální studie z roku 2009, na které se podíleli badatelé z různých zemí Evropy a Spojených států, ukázala na vysoký potenciál kožního endokanabinoidního systému v oblasti kontroly a harmonizace růstu, diferenciace, přežívání kožních buněk a v neposlední řadě i spouštění adekvátních imunitních reakcí. Pro připomenutí, endokanabinoidní systém je komplexní soustavou receptorů v našem těle, která reaguje právě na konopí. Tyto receptory se nazývají CB1 a CB2. Hodně zjednodušeně se liší v tom, že receptory CB1 se nacházejí v celém těle a jejich aktivace se nejvíce projevuje tlumením bolesti a potlačením zánětu. Receptory CB2 jsou mnohem šířeji zastoupené v buňkách imunitního systému, odkud mohou pomáhat v boji s nemocí zvýšenou obranyschopností.

Tenhle článek vykládá vysledovaný efekt konopí na dermatitidu a svědění, které spolu nesouvisí pouze tak, že když máte ekzém, tak vás svědí pokožka. Společná vlastnost obou nevítaných projevů nepořádku v organismu je především v tom, že ve sledované škále kožních onemocnění (kam dále patřila třeba seborea, akné, hirsutismus nebo rakovina) vyšly jako jedny z mála s pozitivní odezvou organismu při stimulaci hned obou endokanabinoidních receptorů. Přeloženo do lidštiny, že aktivita receptorů CB1 a CB2 může mít pozitivní vliv na svědění a ekzém. Jiné diagnózy totiž v mnoha případech reagovaly pouze při stimulaci buď jednoho nebo druhého receptoru, a proto je potenciál v léčbě konopí právě v případech kožní dermatitidy a svědění o to výraznější.

Závěry z reakce kanabinoidy stimulovaného endokanabinoidního systému v případě obou diagnóz zní konkrétně následovně:

Dermatitida (ekzém): Stimulace jak receptorů CB1, tak receptorů CB2 vede v případech dermatitidy k potlačení imunitních/zánětlivých procesů.

Bolest, svědění: Stimulace receptorů CB1 a CB2 zmírňuje bolest a svědění. Také inhibuje přenos signálů v rámci nervové soustavy.

Nutno pro plný kontext připomenout, že terapeutických stimulací a tlumení bylo dosaženo pomocí konkrétní izolovaných kanabinoidů. Látky, které jsou běžně obsažené v celé rostlině nejsou schopny účinkovat tak specificky a izolovaně - a především s sebou nesou řadu vedlejších účinků, na které tak ve studii není brán zřetel. Každopádně jako takové vyšlo konopí z tohoto testu velmi pozitivně, když se potvrdilo, že látky v něm obsažené dokážou pomoci v boji proti ekzému i svědění. Nebo jak říká přímo závěr zmiňované studie: “Cílená manipulace s endokanabinoidním systémem (...) může být přínosem u mnoha lidských kožních onemocnění.”

Zdroj:

BLESCHING, Uwe. Velká kniha o léčbě konopím pro 21. století: léčebný index konopí (CHI). Přeložil Roman TADIČ. Praha: Volvox Globator, 2018. ISBN 978-80-7511-416-7.

Používáme ověření věku Adulto