Proč je konopí fialové, jak k tomu dochází a je silnější?

Proč je konopí fialové, jak k tomu dochází a je silnější?

Už když Yzomandias rapoval na stejnojmenném albu v jedné ze slok “tráva zelená i fialová”, jen málokoho se napadlo zeptat – jak to? Protože ačkoliv fialové listí konopí bereme jako něco poměrně vzácného, ale pořád docela normálního, odpověď ještě úplně nezlidověla. A proto je tady tenhle článek, který ti ohledně tématu zeleného listí prozradí jak, proč a taky vystaví červenou nebo zelenou některým mýtům.

Ono v konečném důsledku nejde jen o fialovou. Už jen při procházce po našich spřátelených farmách člověka zarazí, kolik potká nahnědlých, nebo rovnou úplně černých šišek, které kromě charakteriského aroma dělají jakoby nic. Tak pojďte s Dr. Weed objevit to něco.

Proč je konopí fialové?

Protože konopí obsahuje specifické antokyany (anthocyanins). Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva, která překvapivě už znáte – v přírodě se totiž vyskytují velmi hojně. Jedná se o bariva zodpovědná například za charakteristické zbarvení borůvek, lilků, červeného zelí nebo celé řady květů rostlin, jako jsou třeba mák, růže nebo modré květ pomněnky. A právě tyto látky jsou přítomné také v konopí, které za určitých okolností silně zbarvují.

Co jsou antokyany?

Než se posuneme dál, vrátíme se do hodiny biologie a stručně si antokyany přiblížíme. Jak už zaznělo, jsou to barviva. Jenže ačkoliv tohle bývá vnímáno dost pejorativně, jedná se o sloučeniny, které přirozeně tvoří sama příroda. Patří do skupiny flavonoidů, která zahrnuje řadu dalších sloučenin – dohromady je spojuje to, že mají jistou ochrannou funkci nejen pro samotné rostliny, ale i lidské tělo. Flavonoidy, včetně antokyanů, jsou totiž silné antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály, mohou zabránit množení nádorových buněk a celkově posilují imunitní systém.

Jaké faktory ovlivňují výslednou barvu?

Nejvíce výslednou barvu, v případě marihuany ony fialové šišky, ovlivňuje pH jejich prostředí a také teplota. V celém koktejlu variabilních faktorů ale hrají tyto dva až druhé housle. Nejvíc totiž záleží přímo na genetice modelu konopí, který z podstaty musí mít sklony k tomu si s fialovou přirozeně rozumět. Proto i při dodržení všech zásad schopných barvu ovlivnit, z venkáče od souseda prostě purple strain nevyroste.

Kde se vzalo fialové konopí?

Některé příběhy mluví o nalezení prvního Blueberry strainu v horách u thajského Chiang Mai, jiné o tom, že si ho jako suvenýr přivezl americký voják z Vietnamu. Pravda je ale trochu méně romantická. Fialové konopí pěstovali už pionýři řemesla v Afghánistánu. Tím, kdo ho dostal na mapu světa je jistý DJ Short, přezdívaný jako konopný Willy Wonka.

DJ (nejedná se o titul diskžokeje, DJ je zkratkou pro Daniel John) se v sedmdesátých letech věnoval pěstování a křížení odrůd, později dokonce pod vlastním brandem Old World Genetics. Jednoho dne se rozhodl smíchat strainy Thai, Chocolate Thai, Afghan a Oaxacan, ze kterých vznikl krásně zbarvený model, jehož vzdáleného bratrance najdeš dneska i u nás na Dr. Weed.

 

Fialová barva marihuany se dlouho spojovala se zmíněným poklesem teploty. Teorie vychází z logiky přírody, která stojí také za krásnými barvami podzimního listí, když stromy opustí poslední paprsky letního slunce. Vědecky je to následek produkce chlorofylu (zelené barvivo rostlin), která se s chladnějšími dny přirozeně zastavuje. Stejně jako pH, ani teplota okolí ale nezbarví odrůdu tak, jako se o to postarají antokyany geneticky zakódované v jejím DNA.

Je fialové konopí silnější?

Ačkoliv působí přitažlivěji, tak přítomné přírodní barvivo z podstaty neovlivňuje množství ani kvalitu přítomného THC v rostlině. Jinými slovy, není silnější. Dokonce rostliny vystavené nízkým teplotám za účelem zbarvení mohou během procesu o voltáž THC přijít. Jenže my lidi máme prostě barvičky rádi, a někdy je zbarvení spojené se silným placebo efektem dostatečně účinné i tak.

Nejznámější fialové odrůdy

Jak zaznělo ve spojitosti s objevem mistra konopí jménem DJ Short, tím nejslavnějším modelem bude ten vůbec (neoficiálně) první, tedy OG Blueberry. S drobnými změnami oproti původnímu se vysoké popularitě těší také Purple Kush, Purple Haze, Grape Ape nebo Purple Urkle. Z naší aktuální selekce tě musíme seznámi také s CBD Purple Juice.

O nejedné z nich vznikla také písnička:

Je fialové konopí bezpečné?

Není nebezpečné o nic více nebo méně než jeho nezbarvené odrůdy. Fialovou barvu tvoří přirozená přírodní barviva antokyany, která patří mezi flavonoidy, které jsou pro člověka dokonce prospěšné.

Jak vypěstovat fialovou odrůdu?

Ujistíme-li se, že půjde o čistě vzdělávací účely, bez semínek obsahujících dostatek fialového zbarvení ve svém genetickém profilu se to povede jen zázrakem. Fialové zbarvení lze totiž umělým způsobem ovlivnit jen velmi stěží – a když už, tak minimálně.

 

_

Tak už víme, proč je tráva zelená i fialová. Víme také, jak k fialovou barvu získá. Pokračujte ve čtení dalších článků na Dr. Weed a šiřte konopnou knowledge mezi kámoše a známé nejen při poslechu kultovních rapových tracků – třeba při obdivování kultovních modelů z Dr. Weed ✌️

Používáme ověření věku Adulto