Jak skladovat květy, aby nezplesnivěly, ale ani neuschly?

Se složením a vlastnostmi květů konopí je to občas trochu jako se spotřebou u aut. Ve všemožných certifikátech výrobců a prodejců se dočtete úplně jiné hodnoty, než jaké na vás pak čekají na displeji čerpacího stojanu. Spotřeba automobilů i složení květů jsou totiž měřeny v laboratorních podmínkách. Na rozdíl od aut si však v případě konopí můžete stejné laboratorní podmínky připravit pro své konopí i u sebe doma, a to v podstatě zadarmo.

Nejdůležitější je optimální vlhkost

Klíčovým faktorem pro udržení vitality sušených květů je vlhkost vzduchu. Pokud je prostředí, ve kterém květy skladujete, příliš vlhké, květy pravděpodobně zplesniví. Pokud je však příliš suché, květy ztratí vlastnosti, kvůli kterým jste si je koupili. Nositeli unikátních aromat i klíčových vlastností jednotlivých strainů jsou takzvané terpeny – a právě ty jsou vlivem nesprávně zvolené či kolísavé vlhkosti degradovány.

Optimální vlhkost pro skladování konopných květů se pohybuje od 59 do 63 %. To, že je skladování květů alchymie, ilustruje skutečnost, že zhruba od 65% vlhkosti se rapidně zvyšuje riziko šíření bakterií a plísní.

Jak skladovat květy doma a jak udržet ideální vlhkost?

Je to jednoduché. O všechno se postará sáček Boveda, který nově přidáváme zdarma ke každé objednávce květů nad 5 g. Směs v sáčku pak v uzavřené nádobě udržuje stálou vlhkost 62 %. Jako nádoba ideálně poslouží farmaceutická dóza, ve které květy posíláme, případně ji můžete nahradit uzavíratelnou skleněnou dózou.

 

Funkci sáčků Boveda přibližuje oficiální video společnosti

Nabízí se otázka, jestli vlastně nevytloukáme klín klínem. Jestli nechráníme původní přírodní složení našich CBD květů něčím, co vlastně tak úplně přírodní není. Něčím, co by mohlo udělat víc škody než užitku. Naštěstí ne – sáčky Boveda totiž využívají vodu a přírodní soli. Jde o kombinaci, která je v závislosti na vzájemném poměru schopna přirozeným způsobem regulovat vlhkost.

„Bez chemie!“ je docela oblíbeným marketingovým sloganem, i když vlastně vůbec nedává smysl. Chemie je totiž všechno. V tomto případě jde však o naprosto přirozenou cestu udržování vlhkosti vzduchu – kromě udržení optimální vlhkosti sáček na květy nijak chemicky nepůsobí.

A ostatní faktory?

Samotná vlhkost je faktorem, který je k udržení čerstvosti palic klíčový a který je i v domácím prostředí díky sáčkům Boveda a zodpovědnému skladování snadno ovlivnitelný, není ale jediný. Samozřejmě platí, že byste neměli květy skladovat na přímém slunci, že nádoba by měla být perfektně utěsněná nebo že byste měli v jedné nádobě skladovat ideálně jen jednu odrůdu, aby se aromata nemísila. Optimální vlhkost je však alfou i omegou skladování.

Používáme ověření věku Adulto